Zoeken
blog welke nagel

Welke nagel heb ik nodig?

Één van de meest voorkomende vragen bij ons is: Welke nagel heb ik nodig? Om u een beetje op weg te helpen in ons ruime assortiment nagels heb ik een aantal punten op een rijtje gezet.

Er bestaan een aantal verschillende soorten nagels, Coil nagels, Stripnagels, DA nagels en nog veel meer. In dit artikel ga ik het over Coilnagels hebben ook wel nagels op rol genoemd. Er zijn een aantal keuzes die je kunt maken per nagel, waarbij je ook altijd goed moet controleren of de tacker de nagel kan verwerken.

1. Draad gelast of plastic band
In de basis onderscheiden we 2 type rollen coilnagels: op draad gelast of plastic band. Hiermee bedoelen we de manier waarop de nagels aan elkaar verbonden zijn. Voordeel van een plastic band verbinding is dat er geen ijzerdraad mee het materiaal ingeschoten kan worden.

2. Platte (vlakke) of conische rol
De volgende schifting die we kunnen aanbrengen is of de rol nagels vlak of conisch opgerold is. Het voordeel van conisch opgerolde nagels is dat er meer nagels op een rol passen. Conisch opgerolde nagels zie je voornamelijk bij de kortere maten tot 50mm. Belangrijk bij het kiezen van conische of plat opgerolde nagels is of de tacker deze nagels kan verwerken.

3. Glad, geschroefd of geringd
De schacht van de nagel kunnen we ook weer onderscheiden in 3 types.
Een gladde, geschroefde of een geringde nagel, ieder met zijn eigen kenmerken. Een gladde nagel heeft de laagste uittrekwaarde (eenvoudiger uit het materiaal te trekken) Een geschroefde of ook wel getordeerde nagel heeft weer een wat hogere uittrekwaarde, en biedt minder weerstand bij het indringen van het materiaal. Tenslotte de geringde nagel deze heeft de hoogste uittrekwaarde van de drie.

4. Beschermlaag van de nagel
De nagel kent 3 types hoofdbeschermlagen:

  • Blank: geschikt voor binnenshuis
  • Gegalvaniseerd (elektro, hot dipped): geschikt voor binnen en buiten (hot dipped)
  • RVS (A2 en A4): geschikt voor buitengebruik

5. Kop van de nagel
Hier kennen we ook weer 3 type (meest voorkomende) nagelkoppen:

  • Platkop, dit is standaard de meest gebruikte kop
  • Bolkop, deze wordt vaak bij afwerktoepassingen gebruikt en is vaak in RVS uitvoering
  • Trompetkop (of holle kop) deze wordt gebruikt bij gipsplaat toepassingen omdat de kop voorkomt dat de kartonlaag van het gips gaat scheuren en deze mooi af te smeren zijn

Ten slotte wil ik u nog even meegeven dat per 1 juli 2013 alle nagels ten behoeve van dragende houtconstructies CE gecertificeerd dienen te zijn. Met deze CE-markering kunt u ervan uit gaan dat:

  • Er kwalitatief hoogstaande producten geleverd worden door uitvoerige controle van het productieproces
  • Alle waarden van dimensionering volgens Eurocode 5 aanwezig zijn
  • Aerfast en MAX producten in lijn zijn met de EU-richtlijnen en dus vrijuit verkocht kunnen worden binnen de EU

 

 

;